ამ კაშკაშა ბოსტნეულისგან უამრავი გემრიელი კერძის მომზადება შეიძლება, დაწყებული კრემ-სუფებით, დამთავრებული სხვადასსხვა სახის ტკბილი დესერტით. დღეს შემოგთავაზებთ რამდენიმე გამორჩეულ რეცეპტს. თუ მოამზადებთ მათ მიხედვით, ყველა თქვენი ახლობელი აღფრთოვანებული დარჩება, გარწმუნებთ.
გოგრის კრემ-სუფი ინდაურით
ინგრედიენტები
- 700 გ გოგრა
- ერთი ლ წყალი
- ორი ცალი სტაფილო
- ერთი თავი ხახვი
- ინდაურის ბულიონი
- ასი მლ ნაღები
- ორი ს. კ. ზეთი
- ორი ჩ. კ. საკმაზი
მომზადება
- ინდაურის ხორცის რაღაც რაოდენობა გარეცხე და მოხარშე ორი საათის მანძილზე. ამასობაში გოგრას ამოჭერი რბილობი და დაჭერი კუბებად. ხახვი და სტაფილო გაფცქვენი და ისინიც დაჭერი. ბოსტნეული მოშუშე ზეთში. შემდეგ ჩააყარე გოგრა, დაასხი სუფთა წყალი და მოხარშე ნახევარი საათის მანძილზე.
- ბლენდერის საშუალებით გოგრას მიეცი პიურეს სახე. ცეცხლიდან გადმოდგმამდე ჩაამატე ნაღები და საკმაზი. გოგრის პიურე გემოვნების მიხედვით განაზავე ინდაურის ბულიონით. გემრიელად მიირთვი!
გოგრის ცუკატები
ინგრედიენტები
- 400 გ გოგრა
- 200 გ შაქარი
- ნახევარი ლიმონი ან ფორთოხალი
- ერთი ცალი ვაშლი
- ნახევარი ჭიქა წყალი
- ორი ს. კ. შაქრის პუდრა
მომზადება
1. გოგრა დაჭერი 2×2 ზომის კუბებად. ხილი გარეცხე ცხელი წყლით, გაფცქვენი და მოაცალე კანი და ცედრა.
2. ყველაფერი ჩაყარე ქვაბში, დააყარე შაქარი და შედგი მაცივარში მთელი ღამით. ამის შემდეგ გამოიღე, დაასხი წყალი, დადგი დაბალ ცეცხლზე და ხარშე ხუთი წუთის განმავლობაში.
3. შემდეგ გადმოდგი ცეცხლიდან და დატოვე სრულ გაციებამდე. იგივე პროცედურა: გაცხელება და კვლავ გაციება – გაიმეორე ოთხჯერ. ამის შემდეგ ცუკატები ამოიღე სეროფიდან და გააშრე პერგამენტის ქაღალდზე. მოაყერე ცუკატებს შაქრის პუდრა ყველა მხრიდან და ჩაალაგე ღრმა თასში.
გოგრის ფაფა ფეტვით
ინგრედიენტები
- ნახევარი კგ გოგრა
- ერთი ჭიქა ფეტვი
- ორი ჭიქა რძე
- ორი ს. კ. კარაქი
- მარილი გემოვნებით
- მდუღარე წყალი
მომზადება
1. რძე წამოადუღე და ჩაყარე მასში წინასწარ დაჭრილი გოგრა, ხარშე ოცი წუთი, დარბილებამდე. ფეტვი დამდუღრე წყლით, რათა მოშორდეს მწარე გემო.
2. დარბილებულ გოგრას დაამატე ფეტვი და გააგრძელე ხარშვა, სანამ არ დასრულდება. პერიოდულად ურიე. ბოლოსკენ ჩაამატე მარილი და კარაქი. გემრიელი და სასარგებლო ფაფა მზად არის!
მანტი გოგრითა და ფაფით
ინგრედიენტები
- 600 გ ქვილი
- 400 მლ წყალი
- ოთხი გ მარილი
- ერთი ცალი კვერცხი
- 400 გ გოგრა
- ერთი თავი ხახვი
- 40 მლ ზეთი
- 20 გ კარაქი
- ოთხი გ საკმაზი
მომზადება
1. ფქვილი, კვერცხი, ორი გ მარილი და 200 მლ წყალი შეურიე ერთმანეთს და მოზილე ცომი. გოგრა დაჭერი წვრილ კუბებად, ხახვი კი – თხელ ნახევარრგოლებად. ზეთიან ტაფაზე მოშუშე ხახვი და ჩაამატე გოგრა, შემდეგ კი დარჩენილი მარილი და ასევე საკმაზი.
2. ცომი გააბრტყელე თხლად და დაჭერი კვადრატების სახით. თითოეულს დაადე ზედ გოგრის შიგთავსი და მიეცი სასურველი ფორმა.
3. ტაფა გააცხელე, ჩააგდე შიგ კარაქი და ჩაყარე მანტი, დაასხი დარჩენილი წყალი. მოხარშე თავდახურულში ოცი წუთის განმავლობაში. სასურველია, მანტი მიირთვა თბილი სახით ნებისმიერ საყვარელ სოუსთან ერთად.
მთავარია გახსოვდეთ, გოგრა ნებისმიერი კერძის სახით ძალიან გემრიელი და სასარგებლოა ორგანიზმისთვის.
როგორც ხედავთ, ოთხივე საკმაოდ მარტივი და ხელმისაწვდომი რეცეპტია. ეს კერძები გამოდგება როგორც სადილის, ასევე ვახშმისა და დესერტის სახითაც კი. მოამზადეთ თამამად და გაგვიზიარეთ შთაბეჭდილებები კომენტარებში, ასევე მოგვაწოდეთ გოგრის მომზადების თქვენეული რეცეპტები, ჩვენ სიამოვნებით გავეცნობით.
აუცილებლად გაუზიარეთ ეს სტატია თქვენს მეგობრებს!