მიკროტალღური ღუმელი დიასახლისების შეუცვლელი დამხმარეა. ეს იდეალური მოწყობილობაა საკვების სწრაფად გახურებისთვის.
მაგრამ იმისათვის, რომ მასში გაცხელებულმა პროდუქტებმა მხოლოდ სარგებელი მოიტანოს, უნდა იცოდეთ რამდენიმე წესი.
პირველ რიგში, საკვები უნდა გაცხელდეს სპეციალურ ჭურჭელში: საუკეთესო იქნება კერამიკის, ფაიფურის ან ცეცხლგამძლე მინის ჭურჭელში. მეორეც, ზოგიერთი პროდუქტის მიკროტალღურ ღუმელში შედგმა არ შეიძლება, რადგან ზოგი მათგანი კარგავს თავის სასარგებლო თვისებებს, ზოგი კი საზიანო ხდება. იხილეთ ქვემოთ მოცემული სია!
არც კი იფიქროთ ამ პროდუქტების მიკროტალღურ ღუმელში გათბობაზე
1. ბროკოლი. თუ ბროკოლის გათბობას მიკროტალღურ ღუმელში გადაწყვეტთ, მაშინ იცოდეთ, რომ ეს იდეა არც ისე კარგია. მიკროტალღურ ღუმელში გათბობისას, ბროკოლში შემავალი სასარგებლო ელემენტებისა და ვიტამინების 97% ნადგურდება.
2. ნიორი. ითვლება, რომ ნიორს კიბოს საწინააღმდეგო თვისებები აქვს. მაგრამ, სამწუხაროდ, მიკროტალღურ ღუმელში ნივრის გათბობით, თქვენ შეუქცევადად დაკარგავთ მის საუკეთესო თვისებებს.
3. გაყინული ხორცი. მიკროტალღურ ღუმელში გალღობისას ხორცი არა მხოლოდ ანადგურებს ვიტამინებს, არამედ ზრდის მავნე ბაქტერიების ზრდას. გაალღვეთ ხორცი გამდინარე წყლის ქვეშ ან განათავსეთ მაცივრის ქვედა თაროზე მთელი ღამის განმავლობაში.
4. ცილოვანი საკვები. მიკროტალღურ ღუმელში მომზადებული ცილოვანი საკვები უფრო მეტ ცილის მოლეკულას ანადგურებს, ვიდრე ღუმელში მომზადებისას.
5. გაყინული ხილი და კენკრა. არასოდეს შედგათ ხილი და კენკრა მიკროტალღურ ღუმელში, რადგან ორგანიზმისთვის სასარგებლო გლუკოზიდები და გალაქტოზიდები კანცეროგენებად იქცევიან.
6. დედის რძე. ინფორმაცია დედებისათვის: დედის რძე არ უნდა შედგათ მიკროტალღურში. პედიატრებმა ჩაატარეს კვლევები და გამოჩნდა, რომ ეს პროცედურა აძლიერებს E. coli- ს ზრდას.
7. სოკო. ეს პროდუქტი მდიდარია ცილებით. მაცივარში ხანგრძლივი ყოფნის შემდეგ მისი მიკროტალღურ ღუმელში გათბობა იწვევს პროდუქტის შემადგენლობის შეცვლას. ეს კი იწვევს ნაწლავების პრობლემებს, თუნდაც იმ ადამიანებში, ვინც არასდროს უჩიოდა მსგავს რამეს.
8. კარტოფილი. დიახ, კარტოფილის კერძი მიკროტალღურ ღუმელში გაცხელების შემდეგ სულ სხვაგვარად შეითვისება. სახამებელი იწყებს დაშლას და იწვევს ცხიმების დალექვას. ჯობს კარტოფილი ცივად მიირთვათ!
9. Რძის პროდუქტები. როგორც მოგეხსენებათ, ისინი დიდი რაოდენობით შეიცავს ლაქტო და ბიფიდობაქტერიებს. საერთო ჯამში, ისინი ძალიან სასარგებლოა საჭმლის მონელებისთვის. თუმცა, თუ მათ მიკროტალღურში აცხელებთ, სასარგებლო ბაქტერიები იღუპება და პროდუქტი კარგავს დადებით თვისებებს.
რაც შეეხება პლასტმასის კონტეინერებს, რომელშიც ასე ხშირად აცხელებთ საკვებს, ისინი კანცეროგენებს “აზიარებენ”, ამიტომ ყველაზე ჯანმრთელი საკვებიც კი შეიძლება წარმოუდგენლად საშიში გახდეს. იდეალური არჩევანია სითბოს მიმართ მდგრადი და ცეცხლგამძლე მინისგან დამზადებული ჭურჭელი.
სასარგებლო საყოფაცხოვრებო ტექნიკის გამოყენებისას გახსოვდეთ ეს წესები, რათა ზიანი არ მიაყენოთ თქვენს ჯანმრთელობას. და არ უნდა დაგვავიწყდეს, რომ რეგულარულად უნდა გარეცხოთ და გაწმინდოთ მიკროტალღური ღუმელი. თუ ამ მარტივ წესს უგულებელყოფთ, თქვენი ღუმელი არამარტო მოუწესრიგებელი გახდება, არამედ უამრავი მავნე ბაქტერიის სანაშენო ადგილად იქცევა.
თქვენ რამდენად ხშირად იყენებთ მიკროტალღურ ღუმელს? გაგვიზიარეთ კომენტარებში თქვენი გამოცდილება!