წარმოგიდგენთ მარტივ და სწრაფ კერძებს ვახშმის მოსამზადებლად. მათი მომზადების ტექნოლოგია რთულ მანიპულაციებს არ მოიცავს.
ვახშამი 30 წუთში
ცხელი ტაფა მექსიკურად
დიდ, ღრმა ტაფაზე დაასხით მზესუმზირის ზეთი და გაათბეთ. დაუმატეთ 300 გ მსხვილად დაჭრილი შებოლილი ძეხვი, 3 წუთის შემდეგ კი დაუმატეთ კუბიკებად დაჭრილი ბულგარული წიწაკა. 1 წუთის შემდეგ ეს მასა გადაიტანეთ კუთხეებისკენ, ცენტრში ჩაყარეთ დაკონსერვებული სიმინდი და პომიდვრის ნაჭრები. მოაყარეთ პაპრიკა, მარილი, დაჭყლეტილი მწვანილი და მოამზადეთ 5 წთ.
გამომცხვარი მაკარონი 25 წუთში
დიდ ღმა ჯამში მოათავსეთ 400 გ მაკარონი. დაასხით 2 ჭიქა წყალი და 100 გ ტკბილი ტომატის სოუსი. ადუღების შემდეგ ხარშეთ 5 წთ, რის შემდეგადაც დაუმატეთ ტაფას 200 გ ბეკონი და 100 გ კუბიკებად დაჭრილი პომიდორი. მოაყარეთ მარილი, პილპილი, აურიეთ და ამზადეთ კიდევ 1 წთ. გადმოიღეთ ტაფა ცეცხლიდან, კარგად მოაყარეთ მაგარი ყველი. მოათავსეთ კერძი გაზქურაში. გამოაცხვეთ 200გრადუსზე გაცხელებულ გაზქურაში 10 წუთით. მიტანამდე მოაყარეთ ქინძი.
პასტა ბოსტნეულით
მაღალ ტაფაში მოათავსეთ 300 გ სპაგეტი, თხელ ნახევარ წრეებად დაჭრილი ხახვი, 300 გ პომიდორი და დაჭყლეტილი 4 კბილი ნიორი. მოაყარეთ მარილი, შავი პილპილი და დაასზით 2 ს. კ. ზეითუნის ზეთი. დაასხით 4.5 ჭია ცივი წყალი. მიიყვანეთ ადუღებამდე და ხარშეთ 9 წთ სითხის ადუღებამდე. ბოლოს მოაყარეთ პარმეზანი.
სწრაფი ქათმის ღვეზელი
მაღალ ტაფაზე გაადნეთ 30 გ ნაღების კარაქი. შეწვით დიდ კუბიკებად დაჭრილი 400 გ ქათმის ფილე და მოაყარეთ 1 ს. კ. ფქვილი. დაუმატეთ 400 გ გაყინული ბოსტნეულის ნაზავი, ამზადეთ 5 წთ. დაასხით 500 მლ ქათმის ბულიონი. თუშეთ 5 წთ. ცალკე აურიეთ 2 ჭიქა ფქვილი, 100 გ გახეხილი მაგარი ყველი, მარილი, 50 გ ნაღების კარაქი და 1 ჭიქა რძე. გადმოიღეთ ტაფა გაზქურიდან. მოათავსეთ ღვეზელი 220 გრადუსზე გაცხელებულ გაზქურაში 10-15 წუთით.
ბრინჯი და ქათამი
ქათმის ბარკლებიდან აღებული 500 გ ხორცი დაჭერით პატარა ნაჭრებად და მსუბუქად შეწვით მცენარეულ ზეთში ღრმა ტაფაზე. დაუმატეთ კუბიკებად დაჭრილი ხახვი, წვრილად გახეხილი სტაფილო და დაჭყლეტილი 2 კბილი ნიორი. შეწვით 5 წთ.
მოათავსეთ ტაფაზე წვრილად დაჭრილი 2 ღერო ნიახური და 1 ჭიქა ბრინჯი. დაასხით 400 მლ ქათმის ბულიონი, მოაყარეთ მარილი და პილპილი. მოამზადეთ ნელ ცეცეხლზე სახურავით 20 წთ. მოაყარეთ გახეხილი პარმეზანი და დაჭყლეტილი ოხრახუში.